Binnen de regio Maastricht-Heuvelland werken ketenpartners samen om steeds beter ‘de juiste zorg op de juiste plek door de juiste persoon te bieden’. In de ouderenzorg en maatschappelijk is het inmiddels breed gedragen dat ouderen het beste zo lang mogelijk thuis wonen. Dit met ondersteuning van naasten, dan wel wijk/thuiszorg, de huisarts en andere formele en informele zorg. Voor de ouderenzorg in de regio Maastricht-Heuvelland is de volgende ambitie geformuleerd: Geen ouderen onnodig (lang) in het ziekenhuis binnen 5 jaar.

In de evaluatie met de HAP kwam naar voren dat er meer mogelijkheden liggen in de samenwerking met de wijkzorg zoals het uitvoeren van meer (specialistische) VTH, screening in de thuissituatie en het coördineren van zorg gerelateerde vragen. Ook is er behoefte om de samenwerking uit te breiden naar de avond- en weekenduren. Hiervoor wil Envida een verpleegkundige van het VTT beschikbaar stellen en ook fysiek positioneren op de HAP/SEH zowel voor de nacht, als voor de avond- en weekenddienst.

Doelstellingen
Kwetsbare ouderen die zich tijdens de ANW-uren op de HAP/SEH melden met een semi/acute zorgvraag worden zoveel mogelijk in de thuissituatie beoordeeld/geholpen. Subdoelen zijn:
• Onnodig gebruik van de HAP/SEH wordt voorkomen.
• Onnodige opnames worden voorkomen.
• Inzet van huisartsen op zorg gerelateerde vragen wordt voorkomen.
• Verpleegkundige handelingen die thuis kunnen, worden thuis gedaan.
• Diagnostiek, inventarisatie en start behandeling bij patiënten (vooral kwetsbare ouderen) gebeurt zoveel mogelijk thuis

Voor verdere informatie zie bijlage: ‘Projectplan uitbreiding samenwerking ouderenzorg HAP/SEH en wijkzorg Envida (VTT/ANZ/centralist)Projectplan uitbreiding samenwerking ouderenzorg HAP/SEH en wijkzorg Envida (VTT/ANZ/centralist). .