Zoals u weet is een Medicatie Beoordeling (voorheen ‘medicatiereview’) een wezenlijk onderdeel van de keten kwetsbare ouderen (“GOUD”), zie het zorgprotocol.

Een Medicatie Beoordeling (MBO) bij kwetsbare ouderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van huisarts én apotheker. Tot voor kort lag het initiatief voor het uitvoeren van de MBO met name bij de huisartsenpraktijk, omdat alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk zicht hadden op de ouderen geïncludeerd in de keten kwetsbare ouderen. De apotheker had dat overzicht niet. Met ingang van 1 juni jl. is het mogelijk gemaakt ook de apothekers zicht te geven op de in de ketenzorg geïncludeerde patiënten, zodat ook zíj de MBO kunnen initiëren.
(Met het oog op de toekomst, en een mogelijke rol van de apotheker in andere ketenzorgprogramma’s, hebben we dit niet beperkt tot de keten kwetsbare ouderen, maar hebben we deze functionaliteit ingericht voor alle ketens.)

Dat vergt nog wel een (handmatige) actie van de medewerkers van de huisartsenpraktijk bij bestaande patiënten. Bij bestaande patiënten is het verzoek om dit nog extra in te voeren in het tabblad Personalia in het patiëntdossier, zie afb 1. In principe bij alle patiënten, ongeacht in welk ketenzorgprogramma men is geïncludeerd, maar voor de korte termijn – i.h.k.v. de gezamenlijke verantwoordelijkheid in de MBO- graag in ieder geval bij de patiënten geïncludeerd in de keten kwetsbare ouderen.
(Wanneer de apotheek waar de patiënt in zorg is, nog niet bekend is, verschijnt hiervan een melding op het patientdashboard, zie afb 2.)Bij nieuwe patiënten daarentegen, is dit een onderdeel van het opvoeren van de patiënt in MediX (zie afb 3).

Afb 1

 

Afb. 2

Afb. 3

Voor vragen van technische aard kunt u terecht bij Davy Dierx (ict@zio.nl), voor meer inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Leni e/o Maud (ketenzorg@zio.nl).