Eind september heeft OPEN voor de eerste keer een lijst met huisartsenpraktijken die online inzage daadwerkelijk in gebruik hebben genomen gedeeld met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De praktijken op deze lijst voldoen aan 2 van de 4 voorwaarden voor declaratie van de OPEN-vergoeding. Die voorwaarden zijn: deelname aan een regionale coalitie en online inzage is in gebruik genomen.

De afgelopen weken ontving OPEN verschillende berichten over de invulling die individuele zorgverzekeraars aan deze regeling hebben gegeven. Dit zorgt voor veel vragen en verwarring. Samengevat zijn er drie trends te ontdekken:
1. Aanbod contract met een contractvorm ‘OPEN’
2. Verzekeraars melden: “U staat op de OPEN-lijst, dus u móet dit kwartaal declareren”
3. Verzekeraars melden: “U kunt nog niet declareren, want we kunnen nog niet controleren of u aan de voorwaarden voldoet”.
Dit beleid komt niet overeen met de gemaakte afspraken met de verzekeraars!

OPEN heeft, samen met de LHV, deze problemen besproken met een vertegenwoordiger van ZN. Deze bevestigde de conclusie dat dit niet volgens de afspraken is. Er is overeengekomen dat ZN de gemaakte afspraken nogmaals deelt met hun leden (de zorgverzekeraars):
1. Voor de OPEN-declaratie hoeft geen aparte overeenkomst te worden afgesloten tussen huisarts en verzekeraar.
2. Alle verzekeraars hebben ingestemd met een eerste declaratiemogelijkheid per 1 oktober 2020. Declaratie door de huisartsenpraktijk is mogelijk tot Q4 2022
3. Het voorkomen van een praktijk op de lijst die OPEN aan ZN doorgeeft houdt géén verplichting in tot declaratie in het eerstvolgende kwartaal
4. Verzekeraars die afwijkend van deze afspraken hebben gecommuniceerd naar huisartsen worden verzocht om deze berichten te rectificeren.

CZ groep heeft eerder gecommuniceerd dat huisartsen een contractaanbod krijgen voor de prestatie OPEN als is voldaan aan de 4 voorwaarden. Huisartsen kunnen het aangeboden contract negeren, zij hoeven hier niet voor te tekenen.

Van 1 oktober 2020 t/m 31 december 2022 kunnen huisartspraktijken eenmalig declareren voor de praktijkwerkzaamheden voortkomend uit deelname aan het programma OPEN. Declaratie van het NZa-tarief ‘Deelname programma OPEN’ vindt plaats nadat de huisartsenpraktijk aan de vier voorwaarden heeft voldaan. Het huidige tarief van € 2,83 wordt per 1 januari 2021 geïndexeerd naar € 2,92 per ingeschreven patiënt.

Op dit moment mag er nog niet gedeclareerd worden. ZIO zal de praktijk op de hoogte stellen van het moment dat deze vergoeding gedeclareerd mag worden.

Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dit graag.

Bernard van der Ploeg
Projectleider OPEN
E: b.van.der.ploeg@zio.nl
T: 06 363 12 789