Het verdwijnen van de thuiszorgklappers van de keukentafels wordt door menig huisarts in de regio als een manco in de communicatie met thuiszorg rondom patient gezien.
Dit speelt landelijk, zeker nu bijna alle thuiszorgorganisaties over moeten naar een digitaal dossier. Ook de thuiszorginstellingen in de regio ontkomen daar niet aan omdat een papieren dossier om meerdere redenen echt niet meer kan. De organisaties hebben voorlopig de klappers bij de cliënten laten liggen om toch te kunnen communiceren met de huisarts en de mantelzorgers. Maar ook dit is verre van ideaal, zeker wanneer er niet in gekeken of geschreven wordt.

Digitaal programma/app ‘Helder’
Om deze communicatie te verbeteren is het digitale programma Helder ontwikkeld waarmee huisartsen in kunnen loggen in de thuiszorgdossiers. De drie grotere thuiszorgorganisaties (Envida, Mosae en Thuiszorg Groot Limburg) maken gebruik van deze Helder module en zijn momenteel druk bezig om alle informatie te ontsluiten voor raadpleging door de huisartsen.
Meer informatie over Helder treft u hier aan.

Implementatie in huisartsenpraktijken
De implementatie van Helder zal gefaseerd verlopen, aangezien we eerst ervaring willen opdoen opdat de uitrol naar alle praktijken goed zal verlopen.
Een aantal huisartsenpraktijken zal daartoe Helder in het najaar implementeren. Ze worden vanuit ZIO hierbij begeleid (uitleg programma, aanmaken account, installatie app).
Verwacht wordt dat de uitrol naar alle praktijken begin 2020 kan plaatsvinden, zodat alle huisartsen toegang  hebben tot (en gebruik kunnen maken van) Helder. Huisartsen worden hierbij ook begeleid door ZIO. Hierdoor heeft u als huisarts real-time inzicht in gezondheidsinformatie vastgelegd door (wijk) verpleegkundige en zal de afstemming tussen thuiszorg en huisarts eenvoudiger en efficiënter verlopen.
Tegelijkertijd zullen ook andere thuiszorginstellingen benaderd worden over het inregelen van Helder binnen hun organisatie.

Meer informatie of vragen?
Ingeborg Wijnands, ZIO: i.wijnands@zio.nl  043-3506925