Hoe kunt u uw communicatie met laaggeletterden verbeteren? Denk hierbij aan de doelgroepen migranten, vluchtelingen, mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven en sociaal kwetsbare mensen.
Onderstaand treft u tips aan voor in de spreekkamer, voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden die goed bruikbaar zijn in uw praktijk.

Pharos, een landelijk expertisecentum, heeft consult-ondersteunend materiaal ontwikkeld in samenwerking met o.a. de NHG voor in de spreekkamer, voorlichtingsmaterialen voor laaggeletterden en praktijkvoorbeelden die goed bruikbaar zijn in uw praktijk.

  • Voor huisartsen en praktijkondersteuners is algemeen consult-ondersteunend materiaal ontwikkeld om in eenvoudige taal en ondersteund met beeld, uitleg te kunnen geven over maag-darmproblemen, hart-vaatklachten en luchtwegklachten.
  • Te vinden op: www.begrijpjelichaam.nl. Op oefenen.nl wordt dit materiaal ontsloten voor burgers/patiënten zelf.
  • Recent is een handboek voor laaggeletterde diabetespatiënten ontwikkeld: www.pharos.nl/diabetes. Dit kan voor een bredere groep hulpverleners interessant zijn, bv  voor wijkteam medewerkers. Zij zullen problemen ten gevolge van diabetes vaak tegenkomen (900.000 mensen hebben diabetes type 2, 20% is laaggeletterd). Materiaal is uiteraard ontwikkeld met diabetesverpleegkundigen en NHG. Pharos gaat nu met Longfonds en longverpleegkundigen en NHG aan de slag om kennis over COPD te vergroten bij de laaggeletterde COPD patiënt.
  • Voor huisartsen en praktijkondersteuners is algemeen consult-ondersteunend materiaal ontwikkeld om in eenvoudige taal en ondersteund met beeld uitleg te kunnen geven over maag-darmproblemen, hart-vaatklachten en luchtwegklachten. Te vinden op: www.begrijpjelichaam.nl. Op oefenen.nl wordt dit materiaal ontsloten voor burgers/patiënten zelf.
  • Adviezen en handvatten bij integraal werken voor huisartsen:  een vijftal patiëntcasussen is uitgewerkt van patiënten die typerend zijn voor de huisarts in een achterstandswijk: www.pharos.nl/casussen.
  • De kennis en ervaringen Pharos de afgelopen jaren heeft opgedaan zijn voor huisartsen in achterstandswijken interessant en gebundeld in een handboek, meer info is te vinden op http://www.pharos.nl/nl/kenniscentrum/zorg-voor-laaggeletterden-migranten-en-sociaal-kwetsbaren-in-de-huisartsenpraktijk. Al langer heeft Pharos samen met het NHG de website www.huisarts-migrant.nl online staan.