Wanneer wordt liraglutide (Saxenda®) vergoed om af te vallen?

Vergoeding voor liraglutide geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar,:

–              in combinatie met een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*,

–              zonder diabetes mellitus type 2,

–              een extreem verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (BMI ≥35 kg/m2 in combinatie met een comorbiditeit of  BMI ≥40 kg/m2),

–              (nog) niet in aanmerking komen voor metabole chirurgie.

*Inzet van liraglutide (Saxenda®) kan alleen overwogen worden indien een GLI niet succesvol is na één jaar behandeling (zie hiervoor Zorgstandaard Obesitas 2010). Vanwege het niet nog niet voorhanden zijn van erkende intensieve GLI (GLI+) programma’s, wordt in dezen de inzet van obesitas medicatie gekoppeld aan de in de Zorgstandaard Obesitas 2010 geldende voorwaarde bij een erkend GLI programma: pas als een GLI niet succesvol is na 1 jaar, kan obesitas medicatie overwogen worden.

De voorwaarde om dit medicijn te vergoeden is dat er gelijktijdig ingezet wordt op het verwerven van een gezonde leefstijl. Dit kan bij de betreffende patiëntengroep via een erkend GLI programma. Heel belangrijk bij deelname aan een dergelijk GLI programma is dat de patiënt voldoende gemotiveerd is om een gezonde leefstijl in haar/zijn leven in te zetten. Pas als na 1 jaar actief volgen van een erkend GLI programma geen succesvol resultaat behaald is, kan bovengenoemde medicatie overwogen worden. Als de patiënt voortijdig met een dergelijke GLI stopt of onrechtmatig afwezig is ten tijde van het programma of zich niet voldoende inzet*, vervalt ook de vergoeding van dit medicijn. *Check via een gezamenlijke evaluatie/rapportage in MediX door leefstijlcoach.

Na 3 maanden op de onderhoudsdosering voor liraglutide (Saxenda®) te hebben gestaan, is de patiënt minder dan 5% gewicht verloren. Wat nu?

De behandeling dient te worden gestaakt indien na 3 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met ten minste 5% is afgenomen. Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat als er na 3 maanden gebruik van dit medicijn geen effect gezien wordt qua gewichtsverlies, er een aanzienlijk kleinere kans is dat op langere termijn alsnog voldoende gewicht verloren wordt. Daarom heeft het Zorginstituut Nederland deze zogenaamde stopregel opgenomen in de voorwaarden van vergoeding. Deze stopregel sluit ook aan op de officiële productinformatie van liraglutide.

Wat betekent de aangepaste vergoedingsvoorwaarde voor liraglutide (Saxenda®) per 1 juli 2022 voor de personen die dit medicijn al voorgeschreven hebben gekregen vóór 1 juli 2022?

Deze personen kunnen bij uitzondering doorgaan met dit medicijn. Alleen voor (nieuwe) personen die vanaf 1 juli 2022 dit medicijn krijgen voorgeschreven, geldt de aangepaste vergoedingsvoorwaarde, zoals hierboven beschreven.