Thuiszorg Groot Limburg gaat medicatie digitaal aftekenen.
Over enkele weken gaan de zorgverleners van TGL aan de slag met het digitale toedienregistratiesysteem van Ons Nedap (Ons Medicatie). Hierdoor verbetert de medicatieveiligheid. De zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking staat onder druk. De behoefte om in deze tijd meer digitale zorg op afstand te kunnen bieden aan mensen thuis groeit. Milou Lustermans, wijkverpleegkundige bij TGL is blij met deze ontwikkeling. ‘Op dit moment registreren we de medicatie nog op een papieren aftekenlijst. Deze zit in de zorgmap die bij de cliënt thuis op tafel ligt. Maar dat is niet ideaal. Het kost soms veel tijd om mutaties te verwerken en de lijsten actueel te houden.’

Voordelen

Naast het digitaal registreren van toedieningen, is het ook mogelijk om via de systemen en applicaties van Ons Nedap medicatie te bestellen, een digitale dubbelcontrole uit te voeren bij risicovolle medicijnen en per medicatie opmerkingen toe te voegen. “Het vermindert de kans op medicatiefouten en bespaart ons tijd”, aldus Milou.

Implementatie

Voor de zomervakantie gaan twee teams in de Verpleging & Verzorging aan de slag met het testen van het digitale toedieningsregistratiesysteem. Het streven is om het systeem na de zomervakantie verder gefaseerd te implementeren in alle andere teams binnen de wijkverpleging.