In de ZIO-nieuwsbrief van 17 september, hebben we een stappenplan om te voldoen aan de vereisten van ZorgMail n.a.v. hun NTA 7516 certificering met u gedeeld. De LHV heeft geadviseerd om te wachten met het ondertekenen van deze verklaring. U kunt echter wel al starten met het implementeren van een aantal zaken.

In het stappenplan is onder andere aangegeven dat de praktijk een 2e factor authenticatie dient te implementeren. U kunt hier natuurlijk al in overleg over gaan met uw ICT-leverancier en e.e.a. reeds inregelen.
Daarnaast is in bijlage 1 van het stappenplan een beleidsverklaring opgenomen. Het is goed om alvast afspraken te maken over de uitvoering en bekendmaking van deze beleidsverklaring in de praktijk.

De verwachting is dat andere aanbieders van veilig e-mailen ook op korte termijn gaan starten met de NTA 7516 certificering. Deze leveranciers dienen dan aan dezelfde vereisten te voldoen als zorgmail.
Ook als u dus een andere leverancier (geen ZorgMail) gebruikt, is het verstandig om reeds te starten met het implementeren van een 2e factor authenticatie.