Waarom zet de huisarts mijn gegevens in een medisch dossier?

Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.
Doordat de huisarts uw gegevens steeds opschrijft in uw medisch dossier, weet hij/zij hoe het met uw gezondheid is. Uw huisarts moet dit doen. Dat staat in de wet. Zo kan uw huisarts u goede zorg geven.
Ook andere mensen van wie u zorg krijgt, schrijven uw medische gegevens op in de computer. Zij hebben een eigen medisch dossier van u. Bijvoorbeeld specialisten in het ziekenhuis, apothekers, verloskundigen en fysiotherapeuten. Uw huisarts krijgt van hen informatie over u en zet die ook in uw dossier.

Hoe kan ik mijn medische gegevens van de huisarts bekijken?

U kunt uw medische gegevens op deze manieren bekijken:
U kijkt samen met de huisarts in uw dossier in de huisartspraktijk
U maakt daarvoor een afspraak met de huisarts. Bijvoorbeeld als u niet goed weet hoe u dit met de computer kunt doen. Of als u niet goed kunt lezen. De huisarts kan meteen antwoord geven als u een vraag heeft over uw gegevens.
Nadeel: U kunt alleen uw medische gegevens zien als u bij de huisarts bent.
U vraagt uw medische gegevens op papier
U vraagt om een kopie van uw dossier bij de huisarts. U kunt de kopie ophalen bij de huisartspraktijk. U kunt het dan thuis rustig bekijken.
Nadelen: Als uw medische gegevens veranderen, ziet u dat niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen. Een ander nadeel is dat u de papieren kwijt kunt raken.
U vraagt een digitale kopie van uw dossier
Uw huisarts stuurt uw medische gegevens via een beveiligde e-mail. Of de huisarts zet uw gegevens op een USB-stick en geeft die aan u mee. Zo kunt u uw gegevens thuis rustig bekijken.
Nadelen: Als uw medische gegevens veranderen, ziet u dat niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen. Een ander nadeel is dat u de USB-stick kwijt kunt raken.
U bekijkt uw medische gegevens online
U kunt online (via internet) in uw medisch dossier kijken: via uw computer, laptop, tablet of telefoon. U hoeft dan niet naar de huisartspraktijk toe.
Nadelen: Misschien weet u niet hoe internet werkt of kunt u niet goed lezen. Dan lukt dit niet. En als u een vraag hebt, kunt u die niet meteen aan de huisarts stellen.

U hoeft niet te betalen om uw medische gegevens te bekijken (behalve voor een kopie op papier).

Hoe kan ik online mijn medische gegevens bekijken?

Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken. Bekijk dit filmpje voor uitleg.
U kunt op 2 manieren in het computersysteem van de huisarts kijken: via een patiëntenportaal én via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
Patiëntenportaal
• Een patiëntenportaal is een beveiligde website of app waarin u uw medische gegevens van één zorgverlener kunt zien.
• In het patiëntenportaal van de huisartspraktijk kunt u dus alleen de gegevens zien van uw huisarts.
• Via het patiëntenportaal kunt u ook andere dingen doen, zoals een herhaalrecept aanvragen of online een afspraak maken met de huisarts.
• De huisarts kiest het patiëntenportaal dat u kunt gebruiken.
• Wilt u weten hoe uw huisartspraktijk de toegang tot uw medische gegevens geregeld heeft? Kijk dan op de website van de praktijk.

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
• Een PGO is een beveiligde website of app waarin u uw medische gegevens kunt bekijken van verschillende zorgverleners: huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en bijvoorbeeld de fysiotherapeut.
• In een PGO staan al uw medische gegevens bij elkaar. Dat geeft overzicht.
• U kunt zelf gegevens toevoegen, zoals uw bloeddruk en medicijnen die u bij de drogist koopt.
• U kunt zelf bepalen met welke zorgverlener u uw gegevens deelt.
• U kunt zelf een PGO kiezen. Er zijn verschillende PGO’s. Let bij de keuze op wat u handig en nuttig vindt.
• Let op of de PGO veilig is: uw informatie mag bijvoorbeeld niet op andere plekken terechtkomen. Kies een PGO met het MedMij-label. Dit is een soort keurmerk voor het veilig uitwisselen van informatie tussen u en uw zorgverleners.

Welke medische gegevens van de huisarts kan ik online bekijken?
U kunt uw belangrijkste medische gegevens online bekijken:
• Ziektes of klachten die u nu heeft
bijvoorbeeld blaasontsteking, diabetes, notenallergie
• Belangrijke ziektes die u vroeger heeft gehad
bijvoorbeeld beroerte, depressie
• Uw medicijnen
bijvoorbeeld metformine, omeprazol
• Medicijnen waar u allergisch voor bent
bijvoorbeeld antibiotica waarvan u jeukende plekjes op uw huid krijgt
• Uitslagen van onderzoeken
bijvoorbeeld bloedonderzoek en urineonderzoek
• Afspraken en adviezen nadat u bij de huisarts geweest bent
bijvoorbeeld ‘hoest, uitleg en afwachten’
• Brieven van en naar andere zorgverleners (van 1 juli 2020 en later)
bijvoorbeeld een verwijsbrief voor de specialist in het ziekenhuis.

U kunt online dus niet het hele medische dossier van de huisarts bekijken. Er staat heel veel informatie in uw dossier. Hierdoor kunt u het overzicht kwijtraken. Huisartsen en patiënten (Patiëntenfederatie Nederland) hebben daarom samen afspraken gemaakt over wat u zelf online kunt bekijken.

U houdt natuurlijk het recht om ál uw medische gegevens in te zien. Dat kan nog steeds samen met de huisarts op de praktijk of via een (digitale) kopie van uw dossier.

Wat zijn voordelen van online medische gegevens van de huisarts bekijken?
Zelf online uw gegevens bekijken heeft voordelen:
• U kunt altijd uw medische gegevens bekijken, waar u ook bent. U kunt dus ook in uw gegevens kijken als de huisartspraktijk dicht is
• Uw medische gegevens staan allemaal netjes bij elkaar. Dat geeft overzicht
• U heeft altijd de juiste informatie over uw gezondheid. Dus als er iets veranderd is (bijvoorbeeld uw medicijnen), dan kunt u dat meteen zien
• U kunt uw gesprek met de huisarts beter voorbereiden. Daardoor kunt u mee beslissen en krijgt u zorg die beter bij u past
• Na uw bezoek aan de huisarts kunt u thuis de adviezen nog eens rustig nalezen. En u kunt iemand mee laten lezen, bijvoorbeeld uw partner of de thuiszorg
• U kunt meer vertrouwen in uw huisarts krijgen, omdat u kunt lezen wat hij/zij opschrijft. Hierdoor kan de band tussen u en uw huisarts beter worden.
Een voorbeeld: u heeft een afspraak met de huisarts voor hoofdpijn. U bent al eens eerder bij de huisarts geweest voor die klacht. In uw gegevens kunt u terug zien wanneer dat precies was, wat de adviezen van de huisarts waren en welke medicijnen de huisarts toen heeft voorgeschreven.
Nog een voorbeeld: u heeft bloed laten prikken en wilt de uitslag weten. U hoeft dan niet te bellen of naar de huisartspraktijk te gaan. U kunt de uitslag zelf opzoeken. Zo heeft u de uitslag sneller en bent u misschien minder lang ongerust.

Wat zijn nadelen van online medische gegevens van de huisarts bekijken?
Zelf online uw gegevens bekijken heeft ook nadelen:
• U begrijpt misschien niet alles wat u leest. De medische gegevens staan bijvoorbeeld moeilijk opgeschreven, in medische taal. Of er staan afkortingen in die u niet kent. U kunt er ongerust door worden
• Misschien ziet u zo veel informatie dat u het overzicht kwijt raakt
• Als u een vraag heeft over uw gegevens, dan kunt u die niet meteen aan uw huisarts stellen. Dan moet u een afspraak maken met uw huisarts
• U ziet de uitslag van een onderzoek zonder uitleg van uw huisarts erbij. U schrikt dan misschien of begrijpt niet wat de uitslag betekent. Dan is het vervelend dat u hier niet meteen met uw huisarts over kunt praten.

Sommige huisartsen laten uitslagen van onderzoeken niet meteen in uw dossier zetten. Zij willen de uitslag eerst zelf bekijken en er uitleg bij schrijven. Of de huisarts belt u eerst.

Hoe zit het met veiligheid en privacy bij online gegevens van de huisarts bekijken?
Uw medische gegevens zijn persoonlijk. Alleen u en de medewerkers van de huisartspraktijk (huisarts, assistente en praktijkondersteuner) mogen en kunnen ze bekijken. Andere zorgverleners, zoals specialisten in het ziekenhuis, kunnen dus niet in uw medische gegevens van de huisarts kijken.

Uw medische gegevens staan op een veilige plek. Uw huisarts moet inloggen om erbij te kunnen. Als u zelf online in uw medische gegevens wilt kijken, moet u ook inloggen. Vaak is dit met uw DigiD.
Let op! Geef uw inloggegevens nooit aan andere mensen. Bewaar uw inloggegevens op een veilige plek, in uw computer of op papier. Heeft u moeite om online dingen te regelen, en krijgt u daarbij hulp van een naaste? Dan kunt uw inloggegevens wel aan uw naaste geven.

Let op! Soms vragen bedrijven of instanties om uw medische gegevens. Bijvoorbeeld uw werk, de verzekering of de gemeente. Wees daar heel voorzichtig mee. U bent nooit verplicht uw medische gegevens te geven. Geef die dus niet zomaar aan anderen. Bespreek het altijd eerst met uw huisarts.

Wat kan ik doen als medische gegevens van de huisarts (misschien) niet kloppen?
U kunt uw medische gegevens in het dossier van de huisarts niet zelf veranderen. U kunt ook geen informatie erbij zetten of weghalen. De huisarts is de enige die dat kan. Dat blijft zo, ook nu u zelf online in uw gegevens kunt kijken.

Het kan gebeuren dat er echte fouten in uw dossier staan. Bijvoorbeeld:
• Er is per ongeluk informatie van een andere patiënt in uw dossier gezet
• Er staat nog oude informatie in uw dossier die niet meer klopt. Bijvoorbeeld: ‘zwangerschap’ terwijl u al bevallen bent.
Bespreek dit met uw huisarts. De huisarts kan uw dossier dan aanpassen. Zo komen er minder fouten in medische dossiers.
Bent u het niet eens met informatie in uw medische gegevens? Bespreek dit dan ook met uw huisarts. Welke rechten u als patiënt heeft, leest u op digitale zorggids.

Meer informatie
We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn Online inzage in het H-EPD door patiënt voor huisartsen en met de informatie van OPEN.
OPEN (Ontsluiten van Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) is een programma van huisartsenorganisaties LHV, NHG en InEen om huisartsen te helpen bij het online delen van medische gegevens. Via de pagina voor patiënten vindt u meer informatie.
Op digitale zorggids van Patiëntenfederatie Nederland vindt u meer informatie over online medische gegevens bekijken en PGO’s.
Op Medmij.nl vindt u meer informatie over PGO’s, onder andere een demo waarop u kunt zien hoe een PGO kan werken.
Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dit graag.

Bernard van der Ploeg
Projectleider OPEN
E: b.van.der.ploeg@zio.nl
T: 06 363 12 789