Ongeveer 1 op de 7 Nederlandse kinderen in Nederland is te zwaar. Ook in Limburg zijn er helaas te veel kinderen met overgewicht en obesitas. Zowel gemeenten, de GGD in beiden regio’s als de Provincie Limburg zetten daarom in op het verbeteren van de gezondheid van onze jeugd. Dit doen ze door middel van verschillende preventiegerichte gezondheidsprogramma’s zoals onder andere Jongeren Op Gezond Gewicht, Gezonde Basisschool van de Toekomst en De Gezonde School.  

Toch zien we dat we in Limburg nog een uitdaging hebben als het gaat om het ondersteunen van kinderen (en het gezin) met (beginnend) overgewicht en obesitas. Om die reden hebben de regio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg een samenwerking opgestart om samen deze gemeenschappelijke opgave aan te gaan als één Limburgse alliantie. In dat kader heeft deze Limburgse alliantie uitgesproken een driejarig experiment te willen starten waarbij in Limburg zorgverzekeraars (CZ en VGZ) en gemeenten, in een voor Nederland unieke samenwerking, samen investeren in een aanpak die overgewicht en obesitas onder kinderen reduceert en de kwaliteit van leven bevordert. Alles met het doel om kinderen en gezinnen passende ondersteuning te bieden, hun zelfredzaamheid te vergroten en waarbij zij zelf regie nemen en houden.  

In totaal krijgen 1300 kinderen in de periode 2021-2024 met (risico op) overgewicht en obesitas ondersteuning en zorg die bij hem of haar past. De netwerkaanpak valt onder de NZA-innovatiebeleidsregel met als doel de aanpak in de basisverzekering te krijgen. In samenwerking met zeven gemeenten (Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo en Horst aan de Maas) gaat de netwerkaanpak medio januari officieel van start en kunnen de eerste kinderen en gezinnen geïncludeerd worden. Voor ZIO betekent dit dat huisartsen na januari 2022 kinderen en gezinnen kunnen includeren. Meer informatie volgt nog.