Na jaren een zelfstandige praktijk te hebben gevoerd, stopt Maurice Debije met zijn praktijk. Dit heeft mogelijk gevolgen voor u als huisarts: niet alle patiënten worden door collega-psychiaters overgenomen. Patiënten kunnen daardoor naar de huisarts terugverwezen worden.

Maurice Debije heeft op Annadal lange tijd een praktijk gevoerd. Als consultant voor de huisartsen bij GGZ-vragen en behandelaar van de patiënten is hij bij veel huisartsen en POH-GGZ bekend. Recentelijk heeft hij aangekondigd om per 1 januari 2022 te stoppen met deze praktijk en gaat hij zich als ZZP-er inzetten voor diverse GGZ-instellingen.

Debije heeft aangegeven nieuwe plaatsen voor zijn patiënten te zoeken. Hij geeft aan dat hij aantal patiënten niet overgenomen worden met als resultaat dat hij die niet kan overdragen bij praktijkeinde. Exacte aantallen kon hij op 25 augustus nog niet geven omdat het een lopend proces betrof.

Het niet kunnen onderbrengen van patiënten bij andere psychiaters heeft mogelijk gevolgen voor de huisartsen in Maastricht. Bij vragen zullen de patiënten aankloppen bij de eigen huisarts.

Psychiater Debije vindt dit een onwenselijke situatie en hij heeft aangegeven ook de zorgverzekeraars op hun zorgplicht te attenderen om op die manier de eventuele druk op de huisartsenpraktijken in Maastricht Heuvelland te beperken.

Proces in de komende maanden

Medio oktober/november kunt u afsluitbrieven van de patiënten die bij Debije in behandeling zijn verwachten. Op dat moment weet u hoe de situatie is voor uw patiënt(en) die bij deze psychiater in behandeling zijn.

Bart Bongers heeft, als manager GGZ bij ZIO, de afspraak met de heer Debije gemaakt dat ze medio november nog even contact hebben om eventuele bijzonderheden te bespreken.