De keuzewijzer dementie is een praktische gids voor het vinden, aanvragen en organiseren van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals.
In 2017 is de eerste versie van de keuzewijzer verschenen. Recentelijk is de keuzewijzer geactualiseerd.

De zorg voor een naaste met dementie is waardevol, maar kan ook intensief zijn. Tijdig hulp aanvragen helpt mantelzorgers om het vol te kunnen houden. De weg vinden in alle wetten, regels en ondersteuningsmogelijkheden rondom dementie is best een klus. Wij hopen dat de keuzewijzer mensen met dementie, hun naasten, vrijwilligers en professionals helpt bij het vinden van de passende ondersteuning en zorg die nodig is om het samen vol te kunnen houden.

De keuzewijzer geeft antwoord op veel voorkomende vragen, zoals ‘waar kan ik meer informatie vinden over de eerste symptomen van dementie?’ Of ‘Ons sociale netwerk wordt steeds kleiner, waar kunnen we nieuwe contacten opdoen?’ In de gids staat informatie over zaken als:
• Welke hulpverleners mensen met dementie en hun naasten kunnen ondersteunen en begeleiden na de diagnose dementie.
• Welke activiteiten er in de regio georganiseerd worden voor mensen met dementie om de dag zinvol te besteden.
• Welke zaken verstandig zijn om te regelen voor de toekomst, zolang u daar nog zelf over kunt beslissen. Denk bijvoorbeeld aan een levenstestament of medische behandelingen die u nog wel of niet zou willen.
• Op vakantie gaan.
Dit is maar een greep uit de informatie die de gids biedt.
U kunt de gids online bekijken op de site van https://www.alzheimercentrumlimburg.nl/keuzewijzer-dementie-maastricht-en-heuvelland
U kunt de gids bestellen door een mail te sturen naar keuzewijzer@maastrichtuniversity.nl. Vermeld uw naam, adres en het aantal exemplaren dat u wenst te ontvangen.

Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Frank Amory, Programmamanager Ouderenzorg; 06 57417394