Limburg4Zero: samen naar nul nieuwe hiv infecties in Limburg

Het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) van de GGD ’en in Limburg zet momenteel thuis-afname testen voor soa’s en hiv in. Hiermee willen we soa en hiv testen breed toegankelijk maken, als eerste voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dus ook voor hetero- of bi mannen die af en toe wel eens seks hebben met een man. Hierbij is het doel voornamelijk mannen te bereiken die zich nog niet of niet regelmatig laten testen. Het uiteindelijke doel is: nul nieuwe hiv infecties in Limburg.
Deze thuis-afname testen worden als aanvulling geboden op de soa preventie en zorg bij ons op locatie. Via www.limburg4zero.nl kunnen MSM zich aanmelden voor een thuistestkit. Hiervoor vullen zij een triage- en anamneselijst in, en ontvangen de testen die ze zelf thuis kunnen afnemen en opsturen naar het laboratorium.  Als er een soa of hiv wordt gevonden (positieve uitslag), nemen de CSG zorgverleners contact op met de cliënt. Naast het testen kunnen cliënten bij vragen over seksuele gezondheid een telefonisch consult met CSG zorgverleners aanvragen. Dit wordt mogelijk in de toekomst uitgebreid met webcamconsulten.
Huisartsen spelen een belangrijke rol bij opsporen van soa’s en hiv. Als huisartsen in hun praktijk bijvoorbeeld cliënten kunnen attenderen op dit zorgaanbod, hopen we het doel van nul nieuwe hiv infecties in Limburg te kunnen bereiken.

Hoe kan ik mijn steentje bijdragen?
Dit kan door het zichtbaar maken van posters, kaartjes, een banner op het wachtkamerscherm in de huisartsenpraktijk of verwijzen van cliënten naar de website van Limburg4zero. We hebben hiervoor verschillende soorten communicatiematerialen beschikbaar. Deze kunnen bij ons opgevraagd worden.

Meer informatie over het project is te vinden op www.limburg4zero.nl

Interesse om een poster op te hangen, of heeft u andere vragen? E-mail ons via limburg4zero@ggdzl.nl

Aanvragen van de thuistest kan via: https://www.ggdzl.nl/burgers/seksuelegezondheid/limburg4zero/