Doktersassistent op de HAP, een mooi vak!

Om MBO studenten van de opleiding Doktersassistent enthousiast te maken voor een stage en/of een baan bij de Huisartsen Spoedpost, hebben teamleidster Anneke Witjes en triagiste Sanne Houben onlangs een gastles verzorgd op het VISTA college in Maastricht.

De leerdoelen van deze gastles waren:

  • wat is triage?
  • wat is een spoedpost?
  • wat doe je als doktersassistent bij de spoedpost?

Om e.e.a. duidelijk te maken lieten Anneke en Sanne enkele geanonimiseerde telefoongesprekken horen aan de studenten. Aan de hand hiervan werd de triage op een spoedpost doorgenomen volgens de uitvraag van DCBA, klacht, beloop, beleving en hulpvraag. Deze wijze van triëren verschilt van de manier waarop dat gebeurt bij de dagpraktijk van de huisarts. Voor de meeste studenten waren deze triagegesprekken dan ook een eyeopener. Het werd hen duidelijk dat het karakter van hulpverlening op een spoedpost bepaalde eigenschappen vergt van de doktersassistent zoals alertheid, flexibiliteit en kunnen functioneren in situaties onder druk. Dit geeft een extra dimensie aan het vak.

Deze gastles werd door een dertigtal studenten gevolgd. Anneke en Sanne hopen een aantal van hen te hebben geënthousiasmeerd voor het mooie vak van doktersassistent op de HAP. Wellicht komen zij het team op enig moment versterken.