StiP cursus Suïcidepreventie

Let op!

Op grond van de meest recente adviezen van de GGD, hebben we helaas moeten besluiten deze bijeenkomst te annuleren.

Informatie over een nieuwe datum volgt zo snel mogelijk.

Excuses voor het eventuele ongemak!

Vanaf 2008 stijgt het aantal suïcides in Nederland onafgebroken; een toename van meer dan 30% in de afgelopen 7 jaar. Daarmee is zelfdoding een van de meest voorkomende doodsoorzaken, vooral onder jonge mensen.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands instituut van Psychologen en het Trimbos-Instituut hebben in opdracht van VWS de multidisciplinaire richtlijn voor suïcidepreventie ontwikkeld. Doel is het verbeteren van zorg aan suïcidale patiënten door het zo goed mogelijk implementeren hiervan.

Gebleken is dat zelfdoding een taboe is en een onderwerp dat moeilijk bespreekbaar te maken is in het gesprek tussen huisarts of poh-ggz en patiënt. Het is van belang om suïcide te voorkomen en te beschikken over de benodigde kennis over signalering en begeleiding, een professionele houding en een adequate bejegening met gebruikmaking van de bijbehorende gesprekstechnieken.

In deze StiP-cursus komen, onder leiding van de kaderhuisartsen Priska Israel en Mieke Bruggeman, al deze aspecten aan de orde, zowel theoretisch als praktisch, aan de hand van casuïstiek en groepsopdrachten.

Deze cursus is gebaseerd op de Gatekeepertraining m.b.t. suïcidepreventie en op de concepten die 113 Online heeft ontwikkeld.

Lees ook het artikel over suïcidepreventie: "De machteloosheid voorbij?!" (pdf)
Eerste hulp bij patiënten met suïcidaal gedrag - Door Esther Kersbergen en Ellen Kerseboom

Cursusdetails

Locatie
Novotel, Sibemaweg 10 Maastricht
Docent
Priska Israel en Mieke Bruggeman
Prijs
Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Beschikbare data

09-01-2020 van 16:00 tot 20:00
Volgeboekt
12-03-2020 van 16:00 tot 20:00
Volgeboekt

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar.