Samen met Mondriaan heeft ZIO een nieuwe b.v. opgericht voor de GGZ: Mens GGZ. In die b.v. wordt Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) geboden. ZIO voelde zich verantwoordelijk om de problemen (lange wachtlijsten, slechte instroom in passende zorg) in de GGZ waar patiënt en huisarts in toenemende mate hinder van ondervinden aan te pakken. Mens GGZ streeft er naar de zorg in Maastricht Heuvelland in de GGZ een positieve impuls te geven.

Vanaf 1 januari 2020 wordt er (middels een geleidelijke uitrol voor de hele regio) zorg voor gedragen dat alle huisartsen die dit wensen gebruik kunnen gaan maken van het aanbod van Mens GGZ. Gestart wordt de pluspraktijken van een team te voorzien en daarna volgen ook de andere praktijken die van Mens GGZ gebruik willen maken.
Het aanbod van Mens GGZ is te omschrijven als een aanvulling op de POH-GGZ en heeft tot doel de huisarts en de POH-GGZ te ondersteunen in hun werk met mensen met psychische problemen. Dit betekent dat op het moment dat iemand niet in de huisartsenpraktijk behandeld kan worden, maar niet crisisgevoelig is, in principe alle patiënten naar de professionals van Mens GGZ kunnen worden verwezen. Dit is in lijn met de ambitie zoals die in de Pluspraktijken wordt gehanteerd: alle verwijzingen naar de GGZ zijn standaard GBGGZ-verwijzingen, tenzij anders geïndiceerd.
Mens GGZ werkt vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid, oplossingsgerichtheid en maatwerk. Dit betekent dat er gebruik gemaakt wordt van een vijf-gesprekken construct waarin gestreefd wordt mensen zo snel mogelijk in staat te stellen de uitdagingen van het leven weer het hoofd te kunnen bieden. Mochten vijf gesprekken niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om het traject te verlengen. Het is tevens mogelijk om behandelingen te bieden in het kader van persoonlijkheidsproblematiek.
De samenwerking in en rond de praktijk is voor de patiënten prettig omdat zij op plaatsen komen die ze reeds kennen. Voor de huisarts en de POH-GGZ is het prettig om deze professional in de buurt te hebben omdat zij daardoor in staat zijn steeds weer te overleggen over wat de beste stappen zijn ten aanzien van patiënten waar zij vragen over hebben.

Lees ook hier het artikel uit Dagblad de Limburger.

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij Bart Bongers. Hij is te bereiken via: b.bongers@zio.nl of 06-41855224