Dieetbehandeling door een diëtiste is gecontracteerd binnen de ketens COPD, DM2, VVR, HVZ en ouderenzorg. Dat betekent dat een patiënt verwezen kan worden naar de diëtist zonder dat het eigen risico wordt aangesproken e/o een aanvullende verzekering noodzakelijk is.

Binnen de ketenzorg VVR is (zoals te zien is in onderstaande afbeelding) diëtetiek een onderdeel van module 2 (“Intensieve Zorg”). Wanneer streefwaarden op het gebied van voeding/gewicht niet worden bereikt, dan is inclusie in module 2 aangewezen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een te hoog BMI of een ongezond voedingspatroon waardoor er een indicatie is voor inclusie in module 2. In dat geval kan de patiënt via MediX, in het patiëntdashboard, doorverwezen worden naar de diëtist.

Worden de streefwaarden (op het gebied van gewicht/voeding) WEL bereikt, dan wordt de patiënt ingedeeld in module 1 (“Basiszorg”) ofwel module 99 (“Reguliere zorg”). Behandeling door een diëtiste wordt in dat geval NIET vanuit de ketenzorg gefinancierd. Mocht een patiënt overgeplaatst worden naar module 1 of 99 én reeds onder behandeling zijn van een diëtist, informeer de patiënt dan over de wijziging in financiering (aanspraak op eigen risico).
In het patiëntdashboard in MediX wordt sinds kort aangegeven in hoeverre diëtetiek wel/niet vanuit de ketenzorg gefinancierd wordt.

Voor meer info over de generieke Module Diëtetiek, klik hier.