Zoals bij u bekend, worden ook de vitamine D-middelen met hoge doseringen (5600IE of hoger) en alle calcium/vitamine D3 combinatiepreparaten vanaf 1 januari 2023 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat om colecalciferol en calcifediol, al dan niet in combinatie met calcium (kalk) of alendroninezuur. Deze pakketuitstroom baart ons als apothekers zorgen. Wij kunnen ons voorstellen dat u als huisarts er hetzelfde tegenaan kijkt. Nut en noodzaak van vitamine D staan immers niet ter discussie.

Voor onze patiënten is het van belang om het gebruik van vitamine D te continueren. De Maastrichtse apothekers informeren daarom hun patiënten over het belang om vitamine D te blijven gebruiken, ook na 1 januari 2023. Ook vanwege de opname in het medicatiedossier is het van belang dat de patiënt deze medicatie bij de apotheek blijft halen. Door de opname in het medicatiedossier kunnen andere zorgverleners, zoals de wijkverpleegkundige hierop inspelen. Dit bevordert de therapietrouw. Bovendien weten we zo precies wat iemand heeft geslikt mocht de vitamine D spiegel afwijken. Daarnaast is het voor patiënten lastig om de juiste dosering te bepalen, gezien deze in IE en microgrammen wordt uitgedrukt. Dit vraagt om fouten. Een te lage spiegel is niet goed maar een te hoge spiegel kan leiden tot hypercalcemie en nierstenen. Daarom verzoeken wij  u om uw werkwijze niet te veranderen en de patiënt door te blijven verwijzen naar de apotheek al dan niet doormiddel van een recept.

Voor de prijs hoeft u het niet te laten:

De OTC sterktes 400 IE en 800 IE zijn vrij van receptregelvergoeding en kosten bij apotheek en drogist ongeveer evenveel. (ook indien ze op recept zijn voorgeschreven!)

De hogere sterktes 5600IE tot 100.000IE blijven Uitsluitend Recept. Dankzij de nieuwe tariefbeschikking GDV wordt er voor Baxter/medicijnrol/blisterpatienten geen extra receptregel in rekening gebracht. Voor overige gebruikers wel. Zij kunnen kiezen of zij dagelijks willen gaan gebruiken tegen lagere eigen kosten, dan wel dat zij gebruik willen blijven maken van de hogere sterktes.

Voor calcium vitamine D combinaties is momenteel enkel de lage sterkte 500 mg Ca/400 IE vit D vrij verkrijgbaar. De hogere sterktes zijn nog Uitsluitend recept

In onze apotheken zorgen wij ervoor dat onze patiënten ook volgend jaar vitamine D goed blijven gebruiken.

Mocht u hierover vragen hebben dan gaan wij daar graag met u over in gesprek via mosapharma@yahoo.com Zorggroep Mosapharma