Sinds 1 juni is POH Jeugd Judith Corduwener gestart in de Gemeente Meerssen. ZIO heeft een overeenkomst met de Gemeente ten aanzien van de financiering hiervan voor ten minste twee jaar. 

In de gemeenten Valkenburg loopt dit project al 1,5 jaar en in Maastricht is Judith sinds november 2016, samen met 2 collega’s werkzaam als POH Jeugd. Nu de aanpak in de hele regio wordt gedragen, hebben veel meer jeugdigen en hun ouders daar voordeel van.

Kinderen en jongeren met een hulpvraag moeten zo goed mogelijk worden geholpen en zo nodig worden doorverwezen. Huisartsen, jeugdartsen en medisch specialisten zijn vanuit de Jeugdwet bevoegd om kinderen door te verwijzen naar alle vormen van jeugdhulp. Dit kan zonder tussenkomst van de gemeente die uiteindelijk wel de kosten hiervoor betaalt. Dat vraagt om nauwe afstemming en goede samenwerking. De POH Jeugd gaat een brug slaan tussen de gezinnen, het Sociaal Team van de gemeente, zorgverleners en álle huisartsen. Ze is een belangrijke schakel tussen alle instanties en hun diverse werkwijzen. Zij laat zorgaanbieders en huisartsen een kijkje in elkaars keuken nemen, wat leidt tot meer begrip en betere samenwerking.

De inzet van de POH-Jeugd duurt vooralsnog twee jaar. Daarna bekijken we of deze pilot succesvol was en of we hiermee doorgaan. In de tussentijd zullen we natuurlijk meebewegen met hulpvragen die binnenkomen.

Judith Corduwener werkt 12 uur per week voor dit project. Zij is op dinsdag werkzaam in Meerssen en op vrijdag in Bunde.  Ook zal zij deelnemen aan het overleg met het team Jeugd  bij de Gemeente Meerssen. Zij vormt zo de verbindende schakel tussen de huisartsenzorg en de jeugdhulp, georganiseerd vanuit de gemeente.

De spreekuren  zijn toegankelijk voor alle huisartsenpraktijken in Meerssen. De planning van de spreekuren verloopt via TIPP ten behoeve van een zo efficiënt mogelijk gebruik van de spreekuren. Op die manier kunnen de huisartsen die zelf geen POH Jeugd in de eigen praktijk hebben hun patiënten naar de locatie verwijzen waar de patiënt het eerst terecht kan.

Met het oog op de flexibele werklocaties van de POH Jeugd is Judith als volgt bereikbaar:
j.corduwener@zio.nl
06-12089525