‘Goh, wat gebeurt er ontzettend veel in Zuid-Limburg’ werd gezegd door een van de bezoekers van de conferentie ‘Alles is Gezondheid’ op 15 februari jl, onderdeel van het Nationaal Programma Preventie. Daar presenteerden afgevaardigden het Regionetwerk Zuid-Limburg* de beweging waarin partijen in de proeftuinen MijnZorg in Oostelijk Zuid-Limburg, Blauwe Zorg in Maastricht-Heuvelland en Anders Beter in de Westelijke Mijnstreek samenwerken om de gezondheid van de Limburgers te verbeteren. In een heuse treinwagon in de Rijtuigenloods in Amersfoort hebben konden bezoekers een reis beleven naar het mooie -Zuid-Limburg. Bert Hesdahl (GGD Zuid Limburg/Provincie Limburg) nam de aanwezigen mee in hoe de achttien Zuid-Limburgse gemeenten gezamenlijk het gezondheidsbeleid maken waarin burgerparticipatie en positieve gezondheid centraal staan. Machteld Huber en Carl Verheijen lieten zien hoe zij samen met de Provincie, Limburg de eerste Positief Gezonde provincie willen laten zijn. Madelon Johannesma (CZ) inspireerde de aanwezigen met de veelbelovende resultaten van de pilot met een leefstijlcoach.

Anita Vermeer (GGD Zuid Limburg) presenteerde de ontwikkelingen binnen de domeinoverstijgende pilot genaamd Blauwe Zorg in de wijk, waarbij door het wegnemen van financiële schotten en het bevorderen van positieve gezondheid de burgers en professionals ‘aan zet’ worden gezet in vier Maastrichtse wijken.
Bovendien was het regionetwerk niet alleen vertegenwoordigd in de wagon, maar ook in het plenaire deel was er veel aandacht voor onze regio met een presentatie van Gezonde Basisschool van de toekomst en met een interview met gedeputeerde van Rijnsbergen van Provincie Limburg.

*Zuid-Limburg is sinds 15 mei 2016 door het programma Alles is gezondheid aangemerkt als regionetwerk Zuid-Limburg. Deelnemende organisaties van het regionetwerk zijn: VGZ, CZ, GGD Zuid Limburg, ZIO, Provincie Zuid Limburg, Movare, Huis voor de Zorg, Gemeente Maastricht.

Meer informatie over Blauwe Zorg in de wijk, kijk op https://www.blauwezorg.nl/blauwe-zorg-in-de-wijk/