Uit de evaluaties en signalen van de gebruikers van het formularium bleken de 2 voornaamste aandachtspunten de volgende:

  1. Behoefte aan een keuze binnen de aerosolen van enkele kavels;
  2. Een alternatief voor de aerochamber (voorzetkamer).

Ad 1. Binnen de kavels LAMA en LABA-LAMA is de Respimat toegevoegd. We denken hiermee tegemoet te komen aan de behoefte van de gebruikers; meer keuze in inhalatoren met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Deze geneesmiddelen zijn per 1.1.2018 onderdeel van het longformularium. Is er reden tot switchen van of starten met longmedicatie, dan zijn dit ook opties die u kunt overwegen. Bij VGZ verzekerden wordt, bij de middelen uit het formularium, geen aanspraak gedaan op het eigen risico.

Ad 2. De aerochamber wordt statisch geladen als je het kunststof met een doek droogmaakt. De commissie heeft de alternatieven geïnventariseerd. De Vortex verdient de voorkeur. Een voorzetkamer die door de metalen binnenkant de problemen van de aerochamber niet kent. Er geldt vooralsnog geen prijsvoordeel; de Vortex komt vooralsnog ten laste van het eigen risico van de patiënt.

Adviezen voor de praktijk

  • De aangepaste longformulariumkaart is digitaal al te raadplegen, klik hier.
    Deze heeft een andere kleur gekregen waardoor in één oogopslag duidelijk is dat het de versie 2018 betreft.
    Een gedrukte versie wordt z.s.m. verspreid aan de betrokkenen. Huisartsenpraktijken ontvangen deze tijdens de bijeenkomsten op 1 en 5 febr a.s. Vervang de oude kaart t.z.t. voor de nieuwe.
  • De nieuwe devices dienen toegevoegd te worden aan de placebokit. Huisartsen kunnen de nieuwe devices via de apotheek bestellen.

Overige veranderingen omtrent het longformularium

Per 1 jan 2018 hebben de apotheker en -assistent een grotere rol in het zorgproces rondom patiënten met een geneesmiddel uit het longformularium. Er is sprake van uitgebreidere begeleidingsmomenten van apotheker en -assistent. Ook gaan zij registreren in MediX. Zie voor meer informatie en de concrete veranderingen het nieuwsbericht van 27 nov. jl.

Namens de formulariumcommissie,
Robert Willemsen, Geertjan Wesseling, Fred Claessens,

Maud van Hoof
043 350 69 28, m.van.hoof@zio.nl