Waarom het longformularium?
Het regionale longformularium is ontwikkeld met het oog op een betere kwaliteit en therapietrouw. Met behulp van het formularium wordt meer eenduidigheid bereikt ten aanzien van de toedieningsvormen voor longmedicatie. Dit vergemakkelijkt de instructie voor zowel de patiënt als professional (arts, POH, apotheker, dokters- en apothekersassistent). Naar verwachting zal dit een positief effect hebben op de therapietrouw.

Voor wie is het longformularium bedoelt?
Het geldt allereerst voor nieuwe, volwassen patiënten die in aanmerking komen voor longmedicatie en voor patiënten bij wie de voorschrijver van mening is dat de bestaande medicatie gewijzigd dient te worden.
Het longformularium geldt in de regio voor alle patiënten, ongeacht hun verzekering. De voorschrijver is vrij om in individuele gevallen gemotiveerd een andere keuze te maken als dat in het belang van de patiënt wordt geacht.
Voor patiënten die bij Coöperatie VGZ verzekerd zijn, valt de inhalatiemedicatie, die opgenomen is in het formularium, buiten het eigen risico.

De volgende afspraken zijn gemaakt t.a.v. het voorschrijven en afleveren conform longformularium:

– De huisarts volgt het medicatiestappenplan (pagina 1 van longformularium kaart).
– De huisarts schrijft op stofnaam conform longformularium voor.
– Bij voorkeur wordt Prescriptor gebruikt (hier staat naast de stofnaam ook het juiste merk). Let goed op dat het Heuvelland formularium is geselecteerd in Prescriptor! U kunt via ‘praktijkinstellingen’ het Heuvelland formularium instellen als voorkeursformularium.
– De apotheek levert het juiste merk conform formularium af
– Indien de huisarts wenst af te wijken van het longformularium, dient dit expliciet op het recept te worden vermeld. (Schrijf dus op stofnaam conform formularium voor TENZIJ…).
Bij onduidelijkheden m.b.t. voorschrijven en afleveren, adviseren we u om onderling contact op te nemen en werkafspraken te maken waar nodig.

Inhoud van het longformularium?
Klik hier voor de formulariumkaart

Wilt u meer informatie teruglezen over het longformularium? Klik dan hier

Heeft u vragen over het longformularium? Neem dan contact op met:
Maud van Hoof M.van.Hoof@zio.nl  of Jodie Schobben j.schobben@zio.nl