In het kader van de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen is het van belang dat huisartsen en apothekers samenwerken aan medicatiebeoordeling voor een gerichte groep patiënten. Medicatiebeoordeling betreft multidisciplinaire zorg. In de eerste lijn betekent dat dat medicatiebeoordeling de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de huisarts en de apotheker. Om te zorgen dat het proces goed verloopt, is het van belang dat huisartsen en apothekers onderling afspraken maken over de uitvoering van de verschillende onderdelen van medicatiebeoordeling, over communicatie en over benodigde randvoorwaarden.

Bovendien ziet de inspectie ziet erop toe dat er een goede medicatiebeoordeling plaatsvindt bij kwetsbare ouderen met polyfarmacie. Er wordt o.a. getoetst of er samenwerkingsafspraken over medicatiebeoordeling tussen voorschrijvers en apothekers zijn vastgelegd.

Binnen de keten ouderenzorg is hiervoor, i.s.m. de betrokken disciplines, reeds een procedure ontwikkeld. Het protocol treft u hier. Uitbetaling aan de betrokken disciplines (huisarts, POH en apotheker) vindt dan ook plaats vanuit deze keten. Een overzicht van de gecontracteerde apothekers treft u hier. Bijkomend voordeel is dat, wanneer het medicatie review vanuit de keten wordt uitgevoerd, er geen aanspraak wordt gedaan op eigen risico van de patiënt.

Zie ook:
Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie bij ouderen
CHECKLIST SAMENWERKINGSAFSPRAKEN MEDICATIEBEOORDELING voor uitvoering door huisarts en apotheker, NHG
Medicatiebeoordeling en polyfarmacie, Inspectie voor de Gezondheidszorg