Heeft u patiënten in uw praktijk die ooit zijn opgenomen bij een instelling als Mondriaan? En zijn er van die groep mensen die nog crisisgevoelig zijn? Waarschijnlijk wel. En waarschijnlijk is het zo dat het er meerdere zijn. Een aantal van die mensen keert steeds weer terug in crisis of blijft crisisgevoelig. Deze mensen hebben vaak meerdere heftige en nare ervaringen opgedaan rond deze opname en de manier waarop die opname is verlopen.

Het streven is ervoor te zorgen dat deze patiënten niet meer of zo weinig mogelijk in crisis raken (zowel voor henzelf, voor hun omgeving en voor de wachttijden in de GGZ). Dan is de crisiskaart mogelijk een goede optie.

De crisiskaart is een middel voor patiënten om zo veel mogelijk regie te houden over een moment waarin zij minder controle hebben over hun leven. De crisiskaart is een samenvatting van het crisisplan van de betreffende persoon. Op basis van deze samenvatting is het mogelijk dat hulpverleners en mensen uit de omgeving van de persoon met crisiskaart weten wat ze wel/niet moeten doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een crisiskaart minder snel in crisis geraken.

Op de crisiskaart staat de volgende informatie:
• Persoonlijke gegevens
• Gegevens van contactpersonen (vrienden en/of familie en hulpverleners)
• Omschrijving van de crisissituatie
• Medicatiegebruik en eventuele lichamelijke problemen
• Afspraken met hulpverleners en anderen
• Wensen wat betreft behandeling, medicatie en opvang
• Praktisch informatie (zoals wie er evt. voor huisdieren zorgt of wie contact opneemt met werkgevers)

Dit instrument is nu gratis beschikbaar bij Burgerkracht Limburg. Burgerkracht Limburg is het voormalige Huis voor de Zorg en behartigt de belangen van patiënten en hun familieleden als het gaat om het gebruik van zorg. Zij hebben een subsidie van ZonMw gekregen om in een project voorlopig gratis de crisiskaart te kunnen leveren.

Vanuit de ontwikkeling van de GGZ zoals we die vanuit de Huisartsgeneeskundige GGZ stimuleren in de rest van het veld, kunnen we het gebruik van de Crisiskaart aanraden. Zeker nu er gratis gebruik van gemaakt kan worden, is dit voor uw patiënt en u mogelijk zeer interessant.

Voor meer vragen over de Crisiskaart kunt u terecht op bijgevoegde links en kunt u contact opnemen met Bart Bongers van ZIO.