Het CIZ verstrekt nieuwe indicatiebesluiten en herindicatiebesluiten van de patiënt aan de huisarts. Hiermee weet de huisarts op welke zorg de patiënt recht heeft.

Bepaalde indicaties zijn een signaal dat de patiënt mogelijk voor behandeling wordt opgenomen in een instelling. In dat geval moet de patiënt worden uitgeschreven en kan er niet meer gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.
Met zorgaanbieder Envida is afgesproken dat indien er sprake is van behandeling (Wlz aanspraak) bij de patient de betreffende zorginstelling de huisarts hiervan op de hoogte brengt. De specialist ouderengeneeskunde neemt dan het hoofdbehandelaarschap over van de huisarts.

Bij het aanvragen van de indicatie wordt de patiënt gevraagd het CIZ toestemming te geven om informatie bij de huisarts op te vragen maar ook om het indicatiebesluit aan de huisarts te verstrekken. Zonder toestemming van de patiënt zal de huisarts geen indicatiebesluit ontvangen.

Het CIZ geeft geen indicatiebesluiten meer af in ZZP’s (Zorg Zwaarte Pakketten) maar in Zorgprofielen. De zorgprofielen hebben dus de vroegere ZZP’s vervangen. In onderstaande tabel een overzicht van de Zorgprofielen Sector Verpleging en Verzorging (VV) met daarbij de oude ZZP indicaties.